D Ě K U J E M E těm z Vás,

kteří společně s naší Charitou

pomáháte již třicátým

rokem všem potřebným.

Vzpomeňme na zemřelé a zapalme za ně svíčku

Vzpomeňme na zemřelé a zapalme za ně svíčku

Na den Památky všech zemřelých 2. 11. 2016 zve plzeňský biskup Tomáš Holub do katedrály sv. Bartoloměje všechny, kteří ztratili někoho blízkého. Od 18 hodin zde bude možnost zapálit za něj svíčku, ztišit se a vyjádřit vděčnost za dar života.

V rámci večera s názvem Svíce pro naše zemřelé se plzeňskou katedrálou rozezní varhanní hudba. V klidné atmosféře bude moci každý  zapálit svíčku za své zemřelé a napsat jejich jména na lístky, které biskup Tomáš Holub osobně předá komunitě trapistických mnichů v klášteře v Novém Dvoře. Ti pak tyto prosby - za živé i zemřelé - vloží  do svých modliteb.

 

Plzeňský biskup Tomáš Holub, který bude celým večerem provázet, se jako vojenský kaplan nejednou setkal tváří v tvář smrti a musel se naučit s takými okamžiky vypořádat: „Jedny z mých nejtěžších, ale i nejhlubších zkušeností jako vojenského kaplana byly chvíle, kdy jsme ztratili někoho z našich kolegů. Domnívám se, že tento smutek je nesmírně důležité vyjádřit symbolem, který nás spojí s lidmi, po nichž se nám stýská; který přesáhne všednost a znovu nás tak otevře naději. A to je důležité pro každého z nás, proto zvu všechny, věřící i nevěřící, aby si přišli do katedrály zapálit svíčku a uctít památku zesnulých.“

V průběhu večera promluví také Martina Špinková, zakladatelka domácího hospice Cesta domů se zamyšlením na téma: Jsme konečné bytosti?

Jedna otázka, která asi nemá jednu odpověď. Počítáme s tím, že k našemu životu patří i jeho závěr, který jej teprve učiní celým? A počítáme zároveň s tajemstvím věčnosti? Dvě krátká zamyšlení jedné konečné bytosti nad jednou věčnou otázkou,“ uvádí M. Špinková svoji promluvu.

Zdroj: Biskupství plzeňské