D Ě K U J E M E těm z Vás,

kteří společně s naší Charitou

pomáháte již třicátým

rokem všem potřebným.

DCHP - Sociální služby v ohrožení - chybí zásadní zdroje na sociální služby.

V návrhu zákona o státním rozpočtu pro r. 2019 opět chybí reálná částka pro poskytovatele sociálních služeb. Vracíme se tak opět ke smutné tradici, kterou jsou podfinancované sociální služby, kdy se hledá způsob, jak dofinancovat zdroje z různých rezerv až v závěru daného roku. Tento způsob řízení zdrojů pro tak důležitý resort odpovědnosti, jako je poskytování sociálních služeb pro seniory, ale i další druhy služeb péče, prevence a poradenství, je dlouhodobě neudržitelný.  Prohlubuje se tím nejistota 2500 poskytovatelů sociálních služeb, z nichž více než polovinu tvoří nestátní neziskové organizace.

Na státní dotace pro r. 2019 je vyčleněno 15,5 ml. Kč, meziročně byla tato částka navýšena o 630 mil. Kč, což představuje kompenzaci růstu základních platových tarifů pro pracovníky v sociálních službách a sociálních pracovníky o 5 %, oproti deklarovanému a schválenému nárůstu mezd a platů pracovníků v sociálních službách o 7 %.

 

Situaci se ještě snaží zachránit poslanci Parlamentu ČR Vít Kaňkovský a Pavla Golasowská, kteří předložili pozměňovací návrh, jehož předmětem je navýšení státních dotací o 800 mil. Kč (v 5 variantách dopadu na kapitolu MPSV ČR či všeobecnou státní pokladní správu). Tento požadavek obsahuje dofinancování zbývajícího rozdílu nárůstu platů v sociálních službách rozhodnutím vlády ČR o 7 % ve výši 252 mil. Kč (v návrhu státního rozpočtu je kryto pouze 5 %), dále výpadek evropských financí v sociálních službách ve výši 137 mil. Kč (tzv. Individuální projekty), nezbytné náklady spojené s reformou psychiatrické péče ve výši 187 mil. Kč a 224 mil. Kč na minimální rozšíření sítě sociálních služeb zejména pro seniory.

„Pokud nedojde k navýšení částky pro poskytovatele sociálních služeb, bude to znamenat utlumení současných kapacit, a tím snížení jejich dostupnosti. Může se nám bohužel opakovat kritická situace z r. 2017, kdy reálně došlo ke snížení kapacity sociálních služeb,“ uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

V r. 2017 byly při schvalování návrhu státního rozpočtu na rok 2018 pozměňovací návrhy na podporu sociálních služeb přijaty a sociální služby tak nejsou letos poprvé od roku 2007 odkázány na různá další kola dotačního řízení na poslední chvíli, v závěru roku z různých rezerv.

Potřebu zvýšení objemu státních dotací poskytovatelů sociálních služeb jednohlasně podpořila na svém zasedání dne 6. 12. 2018 Asociace krajů ČR. Návrh rozpočtu ve výši 16,3 mld. Kč mělo MPSV v návrhu na dotace sociálních služeb 2018.

Ing. Jiří Lodr, prezident ČRSS a jmenovitě další statutární zástupci NNO organizací.

 

Marie Froulíková, ANNO ČR

Jan Krupa, Armáda spásy v České republice

Aleš Slavíček, ČFPB

Jan Soběslavský, Diakonie ČCE

Jan Vaněček, NADĚJE

Zuzana Filípková, Slezská Diakonie

Iva Poláčková, S. A. D.