D Ě K U J E M E těm z Vás,

kteří společně s naší Charitou

pomáháte již třicátým

rokem všem potřebným.

DCHP - Krajští radní pro sociální péči apelují na poslance, aby podpořili změny ve státním rozpočtu

Současná podoba vládního návrhu státního rozpočtu České republiky vytváří podle radního Pardubického kraje a místopředsedy Komise Rady AK ČR Pavla Šotoly značnou nestabilitu.

„Některé služby sociální prevence již nebudou v dalším období financovány z evropských zdrojů. Přestože Ministerstvo práce a sociálních věcí částku na pokrytí deficitu nárokovalo, ve vládním návrhu státního rozpočtu není zohledněna. To ohrožuje stabilitu sociálních služeb ve všech krajích, a to nejen po stránce finanční, ale i personální. Při nedostatku pracovních sil v jiných odvětvích s často lepším ohodnocením hrozí odchod pracovníků ze sociální oblasti právě tam. Zároveň je třeba ve státním rozpočtu schválit potřebnou částku na celý rok, neboť tzv. dofinancování v průběhu roku přináší velkou nejistotu poskytovatelům sociálních služeb, zda budou mít na úhradu platů zaměstnancům na celý rok. Zdlouhavý proces je pak i velkou administrativní zátěží jak pro poskytovatele, tak i pro kraje."

Přestože se kraje na financování sociálních služeb každoročně podílejí, nejsou schopny sanovat případné výpadky ve financování ze strany státu v souvislosti s navýšením platů i výpadků financování z evropských zdrojů, neboť se jedná o desítky až stovky milionů korun, a to podle velikosti jednotlivých krajů.

Komise Rady AK ČR pro sociální záležitosti konstatovala, že vládní návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2019 ve výdajích na sociální služby nezohledňuje navýšení platových tarifů u pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků o 7 % dle aktuálního znění nařízení vlády o platových poměrech ve veřejných službách a státní správě a nezohledňuje ani celkový deficit ve financování sociálních služeb v roce 2019 ve výši 800 mil. Kč. 

„Komise Rady AK ČR pro sociální záležitosti proto žádá poslance Parlamentu ČR, aby podpořili pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2019, které přispějí k navýšení částky na sociální služby, a to s ohledem na výše uvedené skutečnosti,“ řekl místopředseda Komise Rady AK ČR pro sociální záležitosti Pavel Šotola.