D Ě K U J E M E těm z Vás,

kteří společně s naší Charitou

pomáháte již třicátým

rokem všem potřebným.

Církev zaslala milion euro obětem zemětřesení ve střední Itálii

Církev zaslala milion euro obětem zemětřesení ve střední Itálii

Zemětřesení, které ve středu 24. srpna časně ráno postihlo střední Itálii, způsobilo vážné škody na budovách i lidských životech. Katastrofa o síle 6,2 Richterovy škály nejvíce dopadla na města Amatrice a Accumoli ležící v oblasti Rieti.

 

„Situace na místě je hrozná,“ potvrdil biskup Ascoli, který přišel několik minut po prvním otřesu do městečka Pescara del Tronto. „Už společně s Charitou Itálie pracujeme na tom, abychom pomohli potřebným.“

Jen několik hodin po zemětřesení promluvil papež František na Náměstí sv. Petra v Římě. „Chtěl bych vyjádřit svou upřímnou lítost a duchovní blízkost všem z postižených oblastí. Všem obyvatelům Accumuli, Amatrice, diecéze Rieti, Ascoli Piceno, Lazio, Umbira a Le Marche věnuji svoji modlitbu, stejně jako celá církev svoji solidaritu.“

Italská katolická církev navíc okamžitě poskytla milion euro na likvidaci škod a zahájila celostátní výzvu farám, aby podpořily Charitu Itálie.

Dobrovolníci Charity v Rieti již začali doručovat potraviny a další základní potřeby. Civilní ochrana pátrá v sutinách domů po přeživších. Do pomoci se zapojili i kněží a biskupové.

Zemětřesení představuje pro obyvatele Apeninských hor stálou hrozbu. Například 6. dubna 2009 udeřilo na oblast na oblast Abruzzo zemětřesení, které si vyžádalo téměř 300 mrtvých a desítky tisíc dalších lidí připravilo o domovy.

Článek je převzat z blogu caritas.org.

Charita ČR operativně rozhodla o tom, že ze svého krizového fondu uvolní částku 100 000 Kč na pomoc obětem. Navíc ti, kteří by chtěli projevit solidaritu skrze Charitu, mohou použít sbírkový účet č. 55660022/0800.